Onze wortels
Frank en Marloes groeiden beiden op op het Brabantse platteland. Op de boerderij hielpen ze graag hun ouders. Als kleine jongen ging Frank vaak met zijn vader het land op. Samen proefden ze de gewassen in hun meest pure vorm. De liefde voor de natuur werd hem met de paplepel ingegoten.
In hun tienerjaren ontmoetten Frank en Marloes elkaar. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze gingen samenwonen en hun tuin werd al snel een echte mini-boerderij: vol met vergeten groenten, kruiden en allerlei dieren. Het ja-woord volgde. Deze speciale dag vereeuwigden ze met een trouw- reportage op het prachtige Landgoed Mattemburgh. Ook dat was liefde op het eerste gezicht. Ze hadden er toen nog geen idee van dat ze daar jaren later zouden terugkomen om nog meer dromen te verwezenlijken..
UIT DE HAND GELOPEN HOBBY
Frank had ondertussen van zijn passie zijn werk gemaakt. Zijn voorliefde voor eten, drinken, de natuur, het gasten naar hun zin maken maakte de stap naar de horeca niet meer dan logisch. Hij volgde de nodige opleidingen en startte op 25-jarige leeftijd naast zijn baan als catering- manager zijn eigen cateringbedrijf ‘La Frairie’ op. Marloes werkte in de zorg en ondersteunde in het bedrijf. Niet veel later werden er twee hulpchefs geboren: zoon Sjors en dochter Cheyenne. Het cateringbedrijf begon als een hobby die al snel uit de hand liep. Het bleek een succes. Niet alleen de garage werd omgebouwd tot extra keuken, het hele huis werd vaak gebruikt om ruimte te maken voor alle gerechten. In Franks hoofd bleef de gedachte maar spoken: ‘Kan ik dit niet iedere dag doen...?’.
ULTIEME KANS
In 1998 werd deze droom werkelijkheid. In Steenbergen opende restaurant ‘Gasterije La Frairie’ haar deuren. ‘Welkom in de gastvrijheid’ betekent dat. Het restaurant bleef ook catering verzorgen, onder andere voor Brabants Landschap. Het was ook Brabants Landschap dat Frank en Marloes vroeg of zij potentie zagen in horeca op Landgoed Mattemburgh. Zij twijfelden geen moment. De locatie had al een bijzonder plekje in hun hart. Niet alleen omdat hun trouwreportage daar was gemaakt, maar ook omdat Franks moeder opgroeide in de Gemeente Woensdrecht/ België. Hij had dus al heel wat jaren doorgebracht in deze omgeving en koesterde daar warme herinneringen aan.
VAN PLANTENKAS TOT ORANGERIE MATTEMBURGH
Na heel wat maanden van voorbereiding opende op 1 mei 2005 ‘De Orangerie’ voor het eerst haar deuren. De Orangerie was van origine een plantenkas waarin vroeger unieke kuipplanten overwinterden. Deze kas werd volledig omgetoverd tot een volwaardig, sfeervol restaurant. Na een aantal succesvolle jaren kwam in 2011 de focus op helemaal op het prachtige Landgoed Mattemburgh te liggen. Rond die tijd waren er al plannen om de bestaande houtbouw te vervangen door steen. Terwijl Frank de plannen maakte, zag hij al de kracht van de binnentuin. Het was de ultieme schakel tussen de kweekkas en kruidentuin. Verbinding maken met de binnentuin was dan ook een must in de nieuwbouwplannen. Zo ontstond het open keuken concept: buiten werd naar binnen gehaald. Brabants Landschap was erg enthousiast over deze plannen.
TERUG NAAR HUN ROOTS
In het voorjaar van 2018 is het zo ver: de gedroomde verbouwing is gerealiseerd. Met de vernieuwde Orangerie gaan Frank en Marloes weer helemaal terug naar hun roots. Ze kweken op het landgoed hun eigen producten, vergeten groenten, fruit, kruiden en exoten. Zo is het Eetbare Landgoed ontstaan. Frank en Marloes prijzen zich gelukkig: ze werken er niet alleen, maar ontwaken ook elke ochtend op de parel van de Brabantse Wal, Landgoed Mattemburgh.